Så här ska du tillaga korv. Då blir de godare och lite hälsosammare

korv

Även om det verkar trivialt att laga korv är det värt att veta hur man gör det ordentligt. Då blir de inte bara godare och saftigare, utan deras näringsvärde kommer inte heller att minska. En regel är nyckeln.

Lägger du korv i vatten och kokar dem? Det är inte ett bra sätt att värma upp dem på. Ta reda på vad du behöver tänka på när du tillagar de ikoniska ”korvarna” så att du inte berövar dem deras smak och näringsvärde och, ännu värre, inte gör ett misstag som kan producera föreningar som är skadliga för din hälsa.

Hur värmer man korv?

Även om matlagning av korv inte är en svår uppgift, talar även kulinariska myndigheter om denna fråga. Välkända kockar som Robert Makłowicz och Piotr Oginski har uttalat sig om detta ämne mer än en gång. De betonar båda att många människor ofta gör fel när de tillagar korv. Det räcker att vara uppmärksam på vattnets temperatur och att inte kasta dem i kokande vatten.

Det beror på att höga temperaturer gör att korven spricker och blir mindre saftig. De förlorar då sin smak och sitt näringsvärde. När korv tillagas i kokande vatten kan det dessutom bildas nitrosaminer. Detta är kemiska föreningar med potentiellt cancerframkallande egenskaper. Därför är det säkrare att värma korven i vatten som håller en temperatur på cirka 75-80 grader Celsius, så att vattnet inte kokar upp. De kan också tillagas genom ångkokning.

Tricks från kulinariska experter

Robert Makłowicz kokar vattnet, stänger sedan av brännaren och lägger först då korvarna i det. Då behåller korvarna sin fina struktur och smak, enligt den kulinariska experten. Piotr Oginski, skapare av den kulinariska kanalen ”Kocham Gotować”, föreslår i sin tur en känslig inställning till korv. Han använder vatten med en temperatur på 70-80 grader Celsius, vilket gör att korven ”ångar” och inte förlorar någon av sina egenskaper.

Vad ska man servera korv med?

Eftersom korv är ganska salt och fet är majonnäs inte det bästa valet. Välj hellre lättare pålägg som senap eller ketchup, som innehåller betydligt färre kalorier. Fullkornsbröd och även den enklaste grönsallad fungerar också bra. Skär bara upp några körsbärstomater och en inlagd gurka. En sådan frukost eller middag kan man unna sig då och då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *