Potatismos är ett enkelt komplement till många rätter. Men att bara slänga i två enkla ingredienser tar det till en helt ny nivå. Sedan jag lärde mig det här receptet serverar jag inte potatis på något annat sätt.
Potatis är ett av de mest populära tillbehören till middagen. De är en grönsakskameleont eftersom de skapar mycket utrymme för experiment. De kan kokas och strösslas med dill, bakas med olja och kryddor, stekas i form av fritters, rivas eller mosas till ett slätt mos.
Det sistnämnda brukar vara med smör och mjölk, men jag väljer andra tillbehör. Olivolja och vitlök lyfter ett vanligt potatismos till en ny smaknivå. De är så goda att du definitivt inte hör det ikoniska ”ät köttet, lämna potatisen” vid bordet.
Potatismos med vitlök
Potatismos med vitlök och olivolja har en fyllig potatissmak med en subtil hint av vitlök och olivolja. Olivoljan ger purén en krämig konsistens och vitlöken ger den en distinkt smak. Det är dock inte en dominerande, skarp smak – jag rostar vitlöken först. Då framträder en delikat sötma som dämpar den skarpa smaken och förvandlar de hårda vitlöksklyftorna till en krämig pasta. På så sätt blir denrostade vitlöken lättillgänglig i smaken och mör.
Detta är ett gott tillbehör till kotletter, grillat kycklingbröst, ugnsbakade lår eller fisk. Potatispuré med vitlök är så god att det är svårt att låta bli att äta den direkt ur kastrullen.
Ingredienser:
- 1 liten vitlöksklyfta,
- 1-2 msk olivolja,
- 800 g potatis,
- salt och peppar efter smak.
Metod för beredning:
- Ställ vitlöksklyftan med skalet i en ugn som är förvärmd till 180 grader Celsius i 30-40 minuter.
- Skala, tvätta och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
- Mosa till en slät pasta och tillsätt olivoljan.
- Skär av toppen på den rostade vitlöken så att du får en bit av klyftorna.
- Pressa vitlöken från skalen ner i potatisen och blanda ordentligt. Anpassa mängden vitlök efter dina önskemål.
- Tillsätt mer olja om det behövs om purén är för torr.
- Smaka av med salt och lite peppar.
Det läckra vitlökspotatismoset är nu klart att äta. Njut av den!