Vi bör äta regelbundet för friska ben, en jämn hy och mot trötthet. Det handlar om Sultanrussin.

Sultanrussin

Alla gillar dem inte, vissa anser till och med att det är profant att till exempel lägga dem i cheesecake.

Även om du föredrar den i sin klassiska version, tycker du att sultanrussin är värt att inkludera i din kost på andra sätt. Det är värt det eftersom de är en skattkista av naturlig sötma, men också av fibrer, järn och kalium.

Sultanrussin är inget annat än torkade druvor. Var kommer sultanrussin ifrån? Deras historia går tillbaka tusentals år – enligt historiska källor var torkade druvor redan kända i forntida Egypten och Grekland. De första specialisterna inom produktionen var fenicierna och armenierna, som exporterade dem till många hörn av världen. I dag är de största producenterna av sultanrussin Turkiet, USA (främst Kalifornien), Iran, Grekland och Australien.

Olika typer av sultanrussin

Det finns många olika sorters sultanas, som skiljer sig åt i färg, smak och produktionsmetod. Bland de mest populära är:

  • Sultana sultanas – små, söta, kärnfria, ofta ljusbruna eller gyllene,
  • Corinthian sultanas (Corinthian sultanas) – mörka, små, intensivt söta, främst från Grekland,
  • Thompson sultanas – stora, mörka, kärnfria, främst från USA,
  • Golden Jumbo Sultanas – ljusa, bärnstensfärgade, större än sultanrussin, används ofta i kakor och desserter,
  • Chilenska sultanrussin (jumbo och gyllene jumbo) – mycket stora och söta, äts ofta som mellanmål.

Sultanernas egenskaper – vem bör äta dem och vem bör undvika dem?

Sultanrussin är en rik källa till näringsämnen som t.ex:

  • Fibrer – förbättrar matsmältningen och hjälper till att reglera tarmfunktionen,
  • kalcium och bor – främjar benhälsan, så sultanrussin rekommenderas särskilt för äldre personer och kvinnor efter klimakteriet
  • järn – förebygger anemi och stöder produktionen av röda blodkroppar
  • Kalium – hjälper till att reglera blodtrycket och stödjer hjärtat,
  • antioxidanter – skyddar kroppen mot fria radikaler och fördröjer åldrandet.

Vem bör undvika sultanrussin? Personer med diabetes bör äta sultanrussin i begränsad mängd, eftersom de har ett relativt högt glykemiskt index. Personer som äter en diet med låg histaminhalt bör också undvika dem.

Hur många sultanrussin kan jag äta per dag? Den rekommenderade dagliga portionen av sultanrussin är ca 40-50 g, vilket ungefär motsvarar en handfull. Detta är en tillräcklig mängd för att skörda hälsofördelarna, men inte för att överdriva sockret.

Sultanrussin i köket – vad ska man ha dem till?

Sultanrussin är en mångsidig kulinarisk ingrediens som kan användas i många rätter:

  • frukostar – de passar bra till havregryn, müsli och yoghurt,
  • desserter – ett perfekt tillskott till kakor, muffins, barer och glass,
  • torra rätter – kan tillsättas i kötträtter (t.ex. marockanska rätter med lamm), ris, curryrätter och sallader,
  • bröd och frallor – sultanrussin är ett populärt inslag i bakverk som challah och jästbröd,
  • snacks – de kan ätas som de är eller tillsammans med nötter.

Sultanrussin är ett hälsosamt, naturligt mellanmål , ett alternativ till feta sötsaker och andra som bara ger ”tomma kalorier”. Om du inkluderar dem i din kost kommer den säkert att bli inte bara god utan också värdefull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *