Bland de många olika recept på äppelpaj som finns är det här verkligen en bra kandidat till pallen för de bästa: ekonomiskt (det tar 1 äpple och 1 ägg och görs med olja) med ett mjukt smul där vi upptäcker de små äppelbitarna och en sockrad topping … Det är också enkelt. Dessutom är det enkelt – du måste prova det!
Ingredienser:
( för en rund form, helst en 22 cm springform)
- 2 dl mjöl med surdegsinblandning
- 1 kopp socker (vi lägger undan 3 matskedar för slutet)
- 1 ägg
- 1 stort rött eller grönt äpple
- 1/ 2 kopp neutral olja
- 1 kopp mjölk
- kanel c/n
- vaniljessens c/n
- citronskal 1 tsk.
Enkel, saftig och god äppelkaka, hur man tillreder den
- Dela det urkärnade äpplet i åttondelar och skär i små, tunna bitar. Lägg åt sidan. Blanda ägg, socker, olja och mjölk i en stor skål och vispa tills det är emulgerat.
- Tillsätt vanilj och skal och tillsätt sedan gradvis det självhävande mjölet och vispa tills det bildar en tjock pasta.
- Tillsätt äppelskivorna och blanda väl.
- Häll blandningen i en oljad ugnsform, bred ut blandningen väl och strö över det reserverade sockret och kanel efter smak.
- Grädda i en förvärmd ugn på medelvärme i 30-35 minuter eller tills mitten är torr och kanterna är gyllenbruna.
- Vänta några minuter med att ta ut kakan och låt den svalna… Du har aldrig ätit en äppelpaj som är så god och så enkel!