Tårtan kommer att se ut som en tårta från ett dyrt konditori. Kom bara ihåg att blötlägga sockerkakan ordentligt.

Tårtan

Tårtor är bakverk som hör till när man firar viktiga händelser, men det finns inget som hindrar att man bakar dem oftare än bara på födelsedagar. Speciellt när de smakar lika gott som de gör från en konditori.

Många tycker att det viktigaste i en tårta är sockerkakan och grädden. Och det ligger definitivt en hel del sanning i detta, men en del glömmer ett mycket viktigt steg – ordentlig blötläggning. Även den bästa, höga sockerkakan blir en torr, osmaklig sockerkaka om den inte hälls med rätt vätska i förväg. Du behöver inga speciella ingredienser för detta, bara drycker som finns tillgängliga hemma.

Vad ska man blötlägga tårtorna i?

Att göra den perfekta tårtan är inte bara en fråga om rätt tårta och grädde. Det är lika viktigt att blötlägga sockerkakan för att ge den rätt fukt och smak. Valet av ”blötläggningsmedel” beror på vilken typ av tårta du har bakat.

För att blötlägga en klassisk sockerkaka är en bål baserad på vatten, socker och citronsaft idealisk . Det är en mångsidig kombination som inte kommer att dominera kakans smak, utan bara tillföra fukt och en lätt fräschör. Om du gillar starka, karaktärsfulla tårtor kan du ta till lite alkohol. Den bör dock matcha desserten. Rom passar därför bra till en kaffekaka och limoncello till en lätt citronkaka.

Till en chokladtårta kan det vara värt att ta till en starkare bål för att framhäva chokladsmaken. Här fungerar kaffe, kakao, rom, whisky och chokladlikör bra. Om tårtan även ska avnjutas av barn bör du dock inte tillsätta alkohol. Den mörka sockerkakan kan också blötläggas i färgade vätskor, t.ex. hallonsaft eller lätt sötat starkt svart te med citron eller frukt.

Om du föredrar en klassisk sockerkaka med frukt och vispgrädde, använd då en bål som matchar kakans fräschör och lätthet. En fruktbål som apelsinjuice, äppeljuice, kompott eller fruktte fungerar bra här.

Hur mycket ska jag blötlägga sockerkakan?

Det beror helt på vilken typ av sockerkaka du väljer. De utan fett kräver mer vätska. Tillsättbålen gradvis och se hur kakan absorberar den. Var försiktig så att du inte blötlägger kakan för mycket, eftersom det kan förstöra strukturen och få sockerkakan att falla isär.

När botten på sockerkakan är våt betyder det att kakan redan är tillräckligt blöt. Vid denna punkt bör du sluta blötlägga för att undvika att blötlägga kakan. Kom ihåg att måttlighet är nyckeln när du blötlägger svampkakan. Tillsätt vätskan gradvis så undviker du ett missöde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *