Den är mer mättande än kött och har ett lågt glykemiskt index. Reglerar tarmfunktionen, bra för hjärtat

kött

I det polska köket förekommer den oftast i form av militär ärtsoppa eller som ett tillägg till julkålen. Dessa oansenliga bönor har dock mycket mer att erbjuda och passar perfekt in i en hälsosam meny. Vi kan hitta gröna ärtor, gula ärtor och sockerärtor i butiken. Vad är skillnaderna? Vilka egenskaper har ärtor? Du hittar svaren på dessa och andra frågor i artikeln nedan.

Vissa människor snålar in på dem, andra tar fram dem relativt sällan av rädsla för matsmältningsbesvär. Baljväxter, som ärtor, bönor och kikärtor, är en bra källa till många värdefulla näringsvärden. De kan vara ett billigare alternativ till kötträtter, som också kommer att mätta dig under lång tid. Vilka användningsområden har ärtor i köket, för vem kommer de att vara ett bra näringsval och vem ska inte äta ärtor? Vi föreslår.

Gröna ärtor, gula ärtor och sockerärtor

Flera typer av ärtor finns i butikerna. Både gröna sockerärtor och skalärtor tillhör familjen bondbönor. Gröna ärtor, som vi brukar ha i grönsallad, är en sorts skalärter och skördas innan de är mogna, medan gula skalärter skördas när fröna är mogna. På butikshyllorna i frukt- och grönsaksavdelningen kan du också hitta färska gröna sockerärtor. Den har en söt smak och kan ätas hel som ett mellanmål eller som en del av sallader.

Vilka egenskaper har ärtor?

Ärtor är en bra källa till växtprotein, som är kroppens byggsten, påverkar muskelfunktionen och mättar. Därför kan ärtor vara ett bra substitut för kött i kosten för veganer och vegetarianer. De kostfibrer som finns i ärtor ökar också mättnadskänslan, har en stor effekt på matsmältningen, stimulerar tarmfunktionen och hjälper till att ta hand om blodsocker- och kolesterolnivåerna. Ärtor innehåller också ett komplex av B-vitaminer, som bland annat hjälper till att ta hand om hjärt- och kärlsystemet, nervsystemet och muskelsystemet. Dessutom hjälper kaliumet i ärter till att reglera blodtrycket, kalcium och fosfor stärker ben och tänder och magnesium har en stödjande effekt på hjärtat, hjärnan och muskelfunktionen. Det råder inte heller någon brist på värdefulla antioxidanter, som hjälper till att neutralisera de skadliga effekterna av oxidativ stress, och som har antiinflammatoriska, cancerhämmande och åldrande egenskaper.

Det är värt att satsa på ärtor under en viktminskningsdiet, eftersom de är mättande och ger ämnesomsättningen en rejäl skjuts. Dessutom innehåller 100 g ärtor bara cirka 118 kcal. Ärtor kommer också att vara ett utmärkt val för människor som kämpar med insulinresistens eller diabetes. De har ett lågt glykemiskt index och dessutom bidrar de ingredienser de innehåller till att bibehålla normala blodsockernivåer.

Vem bör inte äta ärtor? Även om ärtor är mycket hälsosamma är de inte ett bra näringsval för alla. Detta gäller särskilt för personer som lider av gastrointestinala sjukdomar, såsom tarmsjukdomar, magsår eller reflux. Stora mängder ärtor rekommenderas inte heller för personer med sköldkörtelsjukdom.

Ärtor – användningsområden i köket

Vad kan man göra av ärtor, bortsett från den tidigare nämnda ärtsoppan? Kokta ärtor kan användas på många sätt. Som ett proteintillskott till sallader, pasta och grönsakssoppor. Du kan också trolla fram läckra ärtkoteletter från ärtor . Koka en halv kopp ärtor och mosa dem sedan med en gaffel, tillsätt ett ägg och dina favoritkryddor. Blanda allt, forma kotletter, panera dem i ströbröd och stek dem gyllenbruna.

Det kommer också att smaka bra som en pasta för ärtsmörgåsar. Blanda helt enkelt kokta ärtfrön med lite olivolja, några soltorkade tomater, pressad vitlök, salt, peppar och andra favoritkryddor.

Hur tillagar man ärtor? Om du väljer att tillaga brutna ärtor (i halvor) sköljer du dem bara under rinnande vatten och kokar dem sedan i cirka 45 minuter tills de är mjuka. För hela ärtor är det bäst att hälla kallt vatten över dem och låta dem stå över natten. Häll sedan tre portioner vatten i en portion ärtor och koka i cirka 1,5 timme. Det är bäst att salta ärtorna mot slutet av tillagningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *