Denna metod är särskilt användbar för stekpannor vars non-stickbeläggning har förlorat sin effektivitet eller för stekpannor av gjutjärn.
Det är ett av de mest mångsidiga livsmedlen. Ägg är en stapelvara i praktiskt taget alla kylskåp och när det gäller att förbereda en mängd olika rätter kan de användas utan alltför många komplikationer. Men även om det verkar enkelt att steka dem kan de ofta orsaka problem.
Vem har inte varit med om att ett stekt ägg har fastnat någonstans i pannan? Det är ganska irriterande att behöva hantera spateln för att ta bort äggvitan som fastnar på ytan. Det finns dock ett enkelt hemmagjort trick för att undvika detta.
Varför de fastnar
Stekpannor är fortfarande närvarande i våra hem och inte ens fritöser har lyckats sudda ut dem från kartan. Men innan vi går vidare är det viktigt att förstå varför ägg kan fastna när de steks. Det finns vanligtvis två huvudorsaker till detta.
Den första orsaken är att temperaturen i stekpannan är för låg, vilket hindrar ägget från att tillagas omedelbart och det fett som används – oavsett om det ärolja, smör eller margarin– från att bilda en effektiv barriär mellan ytan och livsmedlet, vilket gör det lättare för det att fastna. Det andra skälet är otillräcklig användning av fett, vilket gör att äggvitan kommer i direkt kontakt med pannan och fastnar.
Dessutom har typen av stekpanna ett betydande inflytande. Non-stick-stekpannor kan bli mindre effektiva med tiden, medan stekpannor av rostfritt stål eller järn kräver tillräcklig uppvärmning och tillräckligt med fett för att förhindra att äggen fastnar.
Om det här problemet någonsin har hänt dig finns det ett enkelt trick som effektivt löser det. Det är en metod som bygger på en oväntad ingrediens som gör att äggen glider smidigt ner i pannan.
För att förhindra att det fastnar behöver du bara strö över en liten mängd mjöl innan du lägger i ägget. Denna vanliga matlagningsingrediens absorberar en del av fukten och fettet och bildar ett tunt skyddande lager som förhindrar direkt kontakt mellan ägget och pannans yta och förhindrar bildandet av överhettningsfläckar, som är ansvariga för att klibba i vissa områden.
Denna metod är särskilt användbar för stekpannor vars non-stick-beläggning har förlorat sin effektivitet eller för gjutjärnspannor.
För att applicera det korrekt värmer du först stekpannan på medelvärme och tillsätter lite olja eller det fett du föredrar att använda. Strö sedan i en nypa vetemjöl och sprid ut det jämnt så att det täcker hela ytan. Till sist lägger du i äggen och steker dem som vanligt.
Fördelarna med det här tricket är inte bara att äggen inte fastnar. Mjölet ger dessutom äggen en lätt brynt yta och en krispig textur vid äggets botten, vilket förbättrar konsistensen och smaken.