Det kallas drakens öga. Denna frukt reglerar blodtrycket och fördröjer åldrandet.

frukt

Denna lilla, oansenliga frukt, som man sällan ser i , döljer en mängd smaker och värdefulla näringsämnen. Till utseendet liknar den en liten boll, och efter skalning avslöjar den saftigt, transparent kött och ett karakteristiskt mörkt frö. Det här är longan – en exotisk frukt med många hälsofrämjande egenskaper. Hur smakar den, var kan man hitta den och vilka hälsofördelar har den?

Longan – vilken typ av frukt är det?

Longan (Dimocarpus longan Lour. ) även känd som longan eller drakens öga är en växtart från tvålbärsfamiljen. Den finns främst i områden i asiatiska länder med tropiska eller subtropiska klimat, främst i Thailand, Malaysia, södra Kina eller Taiwan. Longan tillhör samma växtfamilj som den välkända litchin. Deras frukter är lika i smak och köttutseende.

Longanträden kan bli upp till 30 meter höga och frukterna växer i täta klasar. De mogna frukterna är sfäriska till formen och upp till ca 2,5 cm i diameter. De är täckta av ett tunt, gulbrunt skal med läderartad och ganska hård konsistens. För att komma åt fruktköttet är det bara att klämma försiktigt på frukten tills skalet går sönder. Fruktköttet är genomskinligt med ett mörkt frö inuti. Frukten ser därför nästan ut som ett öga när den skärs, vilket är anledningen till dess vanliga namn.

Var kommer longan från?

Ursprunget till longan-träd är inte exakt känt, även om man tror att de ursprungligen växte i de bergiga områdena i södra Kina. De första uppgifterna om denna växt går tillbaka till 200 f.Kr. under Han-dynastin. Uppteckningar från denna period visar att kejsaren ville plantera longan- och litchiträd i sina palatsträdgårdar. Med utvecklingen av handeln och den maritima expansionen spreds longanfrön till andra delar av världen, så att växten idag också finns i bland annat Australien och Nordamerika.

Longan – hälsoegenskaper

Longanfrukten har varit känd inom traditionell kinesisk medicin i hundratals år. Blandningar som innehöll den användes bland annat för att återställa balansen mellan Yin och Yang. På grund av dess höga innehåll av hälsofrämjande ingredienser är den idag erkänd som en frukt som är till hjälp vid många sjukdomar och besvär, t.ex:

  • nedsatt immunförsvar – frukten är en bra källa till C-vitamin och aktiva föreningar som stödjer immunförsvaret;
  • de första tecknen på åldrande, hudskador, skärsår – hudens hälsa och dess regenerativa kapacitet beror bland annat på dess kollageninnehåll. Detta protein kan syntetiseras effektivt om kroppen får rikligt med C-vitamin. Därför, med hudproblem, hjälper longan framgångsrikt till att komplettera detta vitamin och påskynda kollagenproduktionen;
  • hjärt- och kärlsjukdomar – denna frukt innehåller kalium och fenolföreningar som har en gynnsam effekt på regleringen av blodtryck och lipidprofil, vilket skyddar mot utvecklingen av högt blodtryck, åderförkalkning eller stroke;
  • cancer – det har föreslagits att longans, på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter, polyfenoler eller polysackarider, har potential att minska risken för bland annat tjocktarms-, bröst- eller prostatacancer.

 

Näringsämnen i longanfrukt

Denna frukt är låg i kalorier – det finns bara 60 kcal i 100 g. En portion med samma vikt innehåller också sådana näringsämnen som:

  • 1,3 g protein,
  • 0,1 g fett,
  • 15,1 g kolhydrater,
  • 1,1 g fiber.

Longanfrukter ger också vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar t.ex.:Longanfrukter innehåller också vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar t.ex:

  • kalium,
  • fosfor,
  • magnesium,
  • vitamin C,
  • B-vitaminer.

Dessutom anses de vara en bra källa till antioxidanter, inklusive polyfenoler, flavonoider och organiska syror.

Vad smakar longan som?

Longanfrukt kännetecknas av sin smak som liknar litchi – den är saftig och söt, men något mindre uttalad. Du kan upptäcka en något dadelliknande anteckning i dem. Fruktköttet är mjukt och lent och har en konsistens som påminner om en vindruva. Inuti finns en stor, oätlig sten. Det är värt att nämna att skalet inte heller är lämpligt för konsumtion.

Vad ska man använda longanfrukten till?

Färsk longan äts bäst rå. I denna form är den lämplig som ingrediens i desserter, smoothies eller sallader. Torkade longans fungerar bra i havregryn och bakverk, till exempel.

Longans används också som en infusion – häll helt enkelt varmt vatten över frukten. Den kan berikas genom att tillsätta löst te, hibiskus eller kryddor. Frukten kan också användas för att göra likörer. Intressant nog används longans i de norra regionerna i Thailand till och med för att förbereda vin. Förutom massan läggs också fröna till den. Det färdiga vinet har en söt smak och innehåller mycket antioxidanter.

Var kan man köpa longanfrukt?

Färsk longanfrukt finns sällan i stationära butiker, även om den ibland kan hittas i större stormarknader. Det enklaste sättet är dock att beställa dem online. Longan-konserver och torkad frukt finns också till salu , som också vanligtvis kan köpas från onlinebutiker.

Kan alla äta longanfrukt?

Frukten har många hälso- och smakfördelar. Den anses allmänt vara säker, så det är värt att införa den i din kost då och då om möjligt. Personer som är allergiska mot citrusfrukter bör dock vara försiktiga när de konsumerar den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *