Uttorkade, smaklösa, mosiga – när man köper mandariner, clementiner och liknande är det mycket som kan gå fel. Så här gör du rätt val i butiken.
Många känner igen problemet: Mandariner ser ofta frestande ut i affären, men hemma blir frukten en besvikelse. De är antingen smaklösa eller så har fruktköttet torkat ut. Med några tips kan du öka dina chanser att hitta välsmakande frukt.
Kontrollera vikt och skal på mandariner. när du köper.
Om du kontrollerar några punkter när du köper kan du räkna med en saftig, färsk clementin.
När du köper till exempel mandariner, clementiner eller satsumas bör du vara uppmärksam på vikten. Tunga frukter indikerar en hög juicehalt, vilket är avgörande för en god smak. Lätta frukter är ofta en indikation på torrt fruktkött.
Dessa andra kvalitetsegenskaper är också till hjälp, även om de tyvärr inte erbjuder absolut säkerhet för saftig frukt:
- Enligt NDR television anses ett fast skal som inte lätt lossnar från fruktköttet vara ett tecken på färskhet.
- Dessutom bör färska mandariner och klementiner inte ge vika vid lätt tryck.
- Bladen på frukten är mer än bara dekoration. Enligt Focus online indikerar saftiga gröna blad att citrusfrukten nyligen har skördats. Inom några dagar börjar bladen vissna.
Vad mer du bör se upp med när det gäller citrusskal
fläckar på frukten är i allmänhet ofarliga och betyder inte att frukten är omogen. De kan fortfarande ha en god smak. ea Danitschek från det bayerska konsumentrådgivningscentret rekommenderar att du tvättar händerna efter skalning och innan du äter, eftersom konventionellt odlade mandariner och klementiner ofta behandlas med konserveringsmedel och vaxer. Noc Det är bättre att gå direkt på obehandlade ekologiska produkter.
Om du letar efter citrusfrukter med få frön kan du nå för klementiner eller satsumas. Trots att de innehåller fler frön smakar de lite mer uppfriskande surt. sol Om du får ett frö för mycket kan du använda dem för att odla ett litet träd, precis som en citron.