Under de senaste åren har denna apparat blivit oumbärlig i många människors matlagning, så det är viktigt att rengöra den ordentligt
Under de senaste åren har fritösen blivit ett måste i många människors vardag. Den blev känd för att kunna laga mat och framför allt steka utan att behöva använda olja. Pommes frites har varit stjärnan i denna nya maskin, som lagar mat på egen hand. Men den kan också användas för att tillaga många originalrecept, inklusive desserter.
En annan fördel med frityrkokaren är dess låga energiförbrukning jämfört med till exempel ugnen. Det är dock mycket viktigt att rengöra den ordentligt, inte bara för att förlänga dess livslängd utan också för att säkerställa att maten smakar bättre.
Hur ofta ska den rengöras
Om du är en av dem som använder din fritös non-stop bör du veta att det är perfekt att rengöra den efter varje användning för att ta bort mat eller fett som kan ha lämnats kvar. Företaget High Speed Training, som bland annat specialiserar sig på kurser i livsmedelshygien, påpekar att detta steg också är viktigt för att ”skydda maten från skadliga bakterier som orsakar matförgiftning”. Företaget rekommenderar att man använder en fuktig trasa för att lätt avlägsna smuts från ytan, samt att man tvättar fritösernas korg för hand.
Å andra sidan bör du inte glömma att rengöra apparaten noggrant en gång i månaden. I denna andra fas bör du ta bort alla tillbehör från luftfrysen för att ta bort brända matrester, smulor, fett och även lukt.
Steg att följa för korrekt rengöring
Enligt varumärket Moulinex kan du å andra sidan använda en blandning av varmt vatten och avfettande flytande tvål, men följ alltid tillverkarens instruktioner. Först bör du koppla ur din frityrkokare och se till att den är helt kall. Ta sedan bort alla tillbehör för att rengöra dem med en mjuk, ren trasa.
Om du tycker att det är svårt att komma åt i alla skrymslen och vrår kan du ta hjälp av en tandborste som du inte längre använder. Och om någon av delarna, t.ex. korgen, också har matrester som fastnat, blötlägg dem i vatten och bikarbonat i några minuter. Då blir det lättare att få bort smutsen . Om du ändå inte blir av med lukten helt rekommenderar High Speed Training att du strör lite bakpulver över och skrubbar med en tandborste.
Varning för värmaren och filtret
Fritösens värmare är en av de delar som inte kan tas bort från huvudapparaten, vilket gör det svårare att rengöra. Dessutom bör du vara särskilt försiktig, eftersom du kan bränna dig om den är varm.
För att rengöra denna del följer du helt enkelt samma instruktioner som för de andra delarna. Använd en fuktig trasa eller svamp med tvål och vatten för att avlägsna eventuellt fett som kan ha samlats. Å andra sidan, om din frityrkokare har ett filter, måste du ta bort det för att rengöra det ordentligt och sätta tillbaka det på plats.
Slutligen, se till att du sköljer alla delar av fritösen noggrant och att de är helt torra innan du ansluter den igen. Kom ihåg att inte använda produkter eller verktyg som kan skada frityrkokarens yta, eftersom detta ”kan orsaka kemisk kontaminering av maten”.