Den välkända nutritionisten Michal Wrzosek har lyft fram vilka nötter vi bör undvika. Även om de i hans yrke vanligtvis uppmanar oss att äta dessa godbitar, visar det sig att inte alla sådana snacks är skapade lika.
Vilka nötter du ska köpa
Nutritionister älskar nötter. De övertygar oss ofta om att de är en av de bästa källorna till bra fetter som vi kan hitta. Och de anser att jordnötssmör är den bästa produkten i sitt slag som vi kan inkludera i vår kost.
Men nötter är inte samma sak som nötter, och det måste även de största anhängarna av hälsosam kost erkänna. Och det handlar inte ens om det uppenbara, nämligen att vi bör undvika salta, stekta nötter. Dessa bör inte alls ingå i kategorin nötter, och bör hittas på hyllan med chips och liknande snacks, som är bäst att undvika med bred marginal.
Nutritionist varnar för nötter
Michal Wrzosek, en nutritionist som är välkänd på sociala medier, har lagt till något annat i mixen. Experten, som redan har räddat många av oss från att göra fel kostval, uppmärksammar inte bara arten eller formen av nötter, utan också hur de förvaras.
Som Wrzosek påpekar kan nötter som lagras i bulk innehålla farliga föreningar. Han lyfter särskilt fram risken för aflotoxinföroreningar. Dessa föreningar av svampursprung finns oftast just i nötter, liksom i spannmål av tropiskt ursprung. De har mutagena effekter och kan bidra till utvecklingen av cancer.
Nutritionist: köp inte nötter efter vikt
Aflotoxiner trivs när de kommer i kontakt med luft. Det är därför Wrzosek rekommenderar att man köper nötter i förpackningar och inte i vikt. Att köpa sådana produkter i förseglade förpackningar och från en pålitlig producent är ett säkrare alternativ. Och förvara inte ett öppet paket i köket för länge.
Inget av detta bör avskräcka oss från att äta nötter och frön i olika former. De kan tillsättas i desserter, men också i sallader. Det är också bra att använda dem som mellanmål, särskilt under bergspromenader, då mycket lättmobiliserad och hälsosam energi kommer väl till pass.