Även om en av de mest populära sötsakerna i Ungern är Dobosh-kakan med kakao, förtjänar Esterhazy-kakan också uppmärksamhet. Denna ungerska dessert består av flera tunna tårtbottnar som är täckta med sammetslen grädde. Tillagningen kräver lite tålamod, men den imponerar alltid på gästerna.
Vad är en Esterhazy-tårta?
Esterhazy-tårta (ungerska: Esterházy) är en berömd tårta som har sitt ursprung i slutet av 1800-talet i Budapest. Den fick sitt namn efter prins Paul III Anton Esterházy de Galántha. Han var medlem av Esterházy-dynastin och diplomat i det österrikiska kejsardömet. Den traditionella desserten består av tunna, mandelformade toppar. De är toppade med vaniljkräm och rom eller konjak. På toppen toppas alltsammans med glasyr med en originell chokladdesign. Tårtan blir söt och elegant – den har överlevt och fått många nya versioner än i dag. I det här receptet hittar du en bakad tårta på valnötsbottnar, med choklad- och valnötskräm, täckt med en vanilj-chokladfrosting.
Recept på Esterhazy-kaka
Ingredienser för tårta
Baser:
- 150 g rostade hasselnötter,
- 200 g strösocker,
- 100 g fullkornsvetemjöl,
- 9 äggvitor,
- tesked vaniljextrakt,
- 1/2 tesked salt.
Chokladkräm:
- 500 ml mjölk,
- 180 g mörk choklad,
- 80 g smör,
- 4 äggulor,
- 40 g potatismjöl,
- 40 g strösocker,
- 10 g holländsk kakao,
- tesked vaniljextrakt,
- nypa salt.
Hasselnötspasta:
- 150 g rostade hasselnötter,
- 210 g socker,
- 120 g vatten,
- 50 g honung,
- ½ tesked salt,
- ½ bakpulver.
Vaniljglasyr:
- 60 g smör,
- 75 g strösocker,
Chokladglasyr:
- 60 g smör,
- 40 g florsocker,
- 25 g kakao.
Därutöver:
- Chokladflingor för strössel.
Framställningsmetod:
Förbered de rostade nötterna. Du kan rosta alla nötter på en gång. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 160 grader i ca 20 minuter eller tills de är gyllene. Rör om i nötterna med en sked efter halva tiden. Ta bort dem och låt svalna.
Förbered chokladkrämen. Blanda mjöl, socker, kakao och salt i en medelstor kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa tills blandningen är slät. Värm försiktigt upp mjölken och häll den långsamt i äggblandningen, ca 1/4 kopp åt gången. Tillsätt vaniljextraktet. Koka hela saken på medelhög värme i 3-4 minuter och vispa grädden med en visp hela tiden. Ta sedan bort den från brännaren och sila genom en sil för att bli av med eventuella klumpar. Tillsätt den hackade chokladen och rör om för att kombinera. Täck kastrullen med grädden tätt med plastfolie och kyl i kylen i minst 5 timmar.
Förbered valnötspastan. Blanda socker, vatten, salt och 150 g nötter i en kastrull. Värm på medelvärme tills sockret har lösts upp. Tillsätt honungen och rör om. Koka upp och låt blandningen bubbla. Håll alltsammans på värmen tills det är gyllene. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt bakpulver. Rör om och häll sedan ut blandningen på ett bakplåtspapper och låt den härda i 20 minuter. Bryt plattan i mindre bitar och lägg dem i en matberedare. Mixa alltsammans på högsta hastighet tills det bildas en slät pasta. Tillsätt den helt avsvalnade chokladkrämen och mixa allt till en slät massa. Täck med plastfolie och ställ in i kylen tills du ska använda den.
Förbered bottnarna. Kör hasselnötterna i en matberedare till fina smulor. Tillsätt mjölet och rör om så att det blandas. Vispa äggvitorna till hårt skum i en separat skål och tillsätt sockret i omgångar mot slutet. Tillsätt vaniljextrakt och salt och vispa i ytterligare 30 sekunder. Tillsätt de torra ingredienserna till de våta och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
Klä fyra runda bakplåtar med en diameter på 22 cm med bakplåtspapper. Häll blandningen jämnt i formarna och slå sedan försiktigt ut formarna på bordet. Ställ in bottnarna i en ugn som är förvärmd till 170 grader och grädda i 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna.
Förbered vaniljglasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt florsockret. Rör om tills allt är väl blandat. Tillred chokladglasyren på samma sätt, men tillsätt extra kakao.
Montera ihop tårtan. Placera en av bottnarna i formen och bred på 1/4 av grädden. Fortsätt att lägga i lager och avsluta med tårtbotten. Bred resten av grädden över tårtans kanter. Häll vaniljfrostingen över toppen och fördela den med en sked. Häll sedan chokladglasyren över toppen och dra täta parallella linjer över ytan. Dra försiktigt i toppingen med hjälp av en spettpinne, vinkelrätt mot linjerna du drog tidigare, en gång åt ena hållet och en gång åt det andra. Lägg chokladflingor på kanterna av Esterhazy.
Ställ in i kylen i minst 4 timmar, tills den har stelnat helt.