Du behöver inga avancerade ingredienser för den här kakan, till och med ugnen kan du strunta i. Banoffee är en exceptionellt enkel tårta att göra, och den imponerar ändå med sitt spektakulära resultat. Jag försäkrar dig om att den kommer att bli en hit hos dina nära och kära.
Banoffee är en klassisk brittisk kaka som inte behöver bakas, och namnet är en kombination av orden banan och kola, de två huvudingredienserna i denna dessert. Den påminner mig lite om 3 whip, som min mamma gör varje jul – för båda dessa kakor behöver du kex, kajmak och gräddblandning, och allt du behöver göra är att kyla dem i kylen i slutet. I banoffee har vi naturligtvis också banan, vilket ger en unik smak och konsistens.
Smula sönder kexen på detta smarta sätt
Jag tillagade min banoffee i en pajform som är ca 20-22 cm i diameter. Om du t.ex. har en klassisk rektangulär bakplåt behöver du bara dubbla ingredienserna som jag har angett. Du kan smula sönder kexen i en matberedare eller använda mitt tips: lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med en kavel. För en klassisk banoffee med välvispad grädde behöver du inte gelatin, men om du vill ha en extra stabil smet kan du tillsätta det, eller använda cream-fix.
Recept på banoffee
Ingredienser:
- 200 g kex (t.ex. Petit Beurre),
- 100 g smält smör,
- 1 burk (ca 400 g) syltblandning,
- 3-4 mogna bananer,
- 400 ml grädde 30% eller 36%,
- 2 msk florsocker,
- 1 tesked vaniljextrakt,
- riven choklad.
Förberedelser:
- Börja med att förbereda bottnen. Smula sönder kexen och blanda dem med det smälta smöret. Täck formens botten med dem och tryck till ordentligt med en sked. Ställ in i kylskåpet i 15-20 minuter.
- Bred ut syltblandningen på den kylda bottnen.
- Skiva bananerna och fördela dem jämnt över karamellen.
- Vispa den kylda grädden med florsocker och vanilj tills den är styv. Bred ut detta på bananlagret.
- Strö över riven choklad och ställ in i kylen i 1-2 timmar så att lagren stelnar.