När butikspriserna stiger och även ett kort kvitto kan generera en trevlig slutsumma väljer allt fler att spara pengar. Allt som krävs är att man tillämpar några enkla regler som kan bidra till att stärka hushållsbudgeten.
Att spara behöver inte vara svårt och fullt av uppoffringar. Genom att införa några regler hemma kan du inte bara spara pengar utan framför allt minska matsvinnet. Det kräver inte mycket ansträngning eller radikala förändringar, och du kommer snabbt att känna effekterna i din plånbok.
Gör en inventering
Även om ordet inventering låter bekant är det främst förknippat med butiker, men det är också värt att genomföra det i ditt hem. I köksskåpen kan det dölja sig många bortglömda produkter och ett ganska stort lager. Genom att skriva ner innehållet i ditt skafferi på ett papper eller i ett anteckningsblock i telefonen kan du handla på ett rationellt sätt.
Det viktigaste är att hålla sig till den välkända FIFO-principen, som bokstavligen översätts från engelska till ” först in, först ut”. Produkter med kortast hållbarhet stod längst fram i kön.
Med en sådan inventering undviker du att handla dubbelt och inspireras till att skapa nya rätter av de ingredienser du har tillgängliga, vilket minimerar matsvinnet och maximerar besparingarna.
Förstå utgångsdatum
Att skilja mellan ”sista förbrukningsdag” och ”bäst före”-datum kan leda till betydande besparingar. Släng inte mat bara för att du tror att den har gått ut i datum. Sista förbrukningsdag är en riktlinje för livsmedelssäkerhet som måste följas. Däremot hänvisar ”bäst före” endast till produktens kvalitet. Efter detta datum kan produkten fortfarande vara säker att äta, men den kan ha förlorat en del av sin smak eller konsistens. Detta bedöms bäst organoleptiskt – genom lukt, utseende eller, slutligen, smak.
Lämplig förvaring
Att känna till förvaringstekniker kan avsevärt minska matförstöringen. Förvara lättfördärvliga livsmedel i kylen, men kom ihåg att vissa frukter, som bananer och tomater, mår bättre av att förvaras i rumstemperatur.
Ta bort plastförpackningar för att undvika svettning av produkter, förvara örter inslagna i en fuktig pappershandduk, lägg kallt kött i en behållare. Du kan frysa många produkter för att förlänga deras färskhet.
Gör det mesta av resterna
Ett välfyllt skafferi hjälper dig att ta tillvara på rester. Det händer ofta att vi lagar mer mat än vi kan äta på en gång. Men det är värt att komma ihåg att resterna från lunchen eller middagen är en bra bas för att laga goda och snabba rätter till nästa dag.
Kokt potatis är en utmärkt ingrediens för potatispannkakor, potatisdumplings, lata dumplings eller grytor. De kan också läggas till i soppor, grytor eller sallader. Rostat kött från föregående dag kan användas i smörgåsar, sallader, dumplings eller kroketter, och blancherade eller rostade grönsaker från föregående måltid kan läggas till omeletter, frittata, gräddsoppor eller användas som fyllning i pannkakor.
Köp i lösvikt
Att köpa i lösvikt är ett smart sätt att spara, särskilt när det gäller produkter med lång hållbarhet, som spannmål, baljväxter, konserver och kryddor. Se till att du har tillräckligt med lagringsutrymme för att hålla dina produkter fräscha. Håll utkik efter erbjudanden där du betalar mindre när du köper fler produkter.
Inläggning och fermentering
Inläggning och fermentering är traditionella polska konserveringsmetoder som gör att säsongens råvaror behåller sin smak och sitt näringsvärde året runt. Inlagda och fermenterade livsmedel är inte bara goda utan också hälsosamma, så det är värt att inkludera dem i din kost.
Inläggning är en process där man konserverar grönsaker och frukt i en lösning av vinäger, socker och vatten. Det är en relativt snabb metod som bevarar smaken och näringsvärdet hos säsongens råvaror under en längre tid. I Polen är det populärt att marinera gurkor, paprika, rödbetor samt frukt som plommon eller äpplen.
Fermentering är en process där livsmedel konserveras i en lösning av salt och vatten. Det är enklare än inläggning och har många hälsofördelar, eftersom fermenterade produkter är rika på probiotika, som stöder tarmhälsan. I Polen är gurka och kål de mest populära, men morötter, rädisor och till och med frukter som citroner kan också fermenteras.